Hernia in de onderrug

hernia in de onderrug

Uit recent onderzoek is gebleken dat roken het degeneratieproces van de tussenwervelschijven kan versnellen, hetgeen een ongunstige invloed heeft op de wervelkolom. Omdat bij hoesten, niezen en persen de druk in het wervelkanaal wordt verhoogd, dus ook de druk op de zenuwwortel, kan hierbij de pijnuitstraling toenemen. Ter verlichting van de uitstralingspijn leggen patiënten met een nekhernia vaak de hand van de pijnlijke arm op het achterhoofd. In deze houding staat de zenuwwortel het minst onder spanning. Vaak gaan nekklachten aan het optreden van een hernia vooraf. De verschijnselen van de hernia bestaan meestal uit pijn die in de arm uitstraalt, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. Deze pijn treedt min of meer op in het verzorgingsgebied van de zenuwwortel waarop de hernia drukt, al is dit niet zo typisch als bij de hernia van de onderrug.

Doorsnede door de cervicale hals ter hoogte van wervel C5 (net onder de tussenwervelschijf C4/5 waarbij de halsstructuren aan de linker kant zijn verwijderd om het linker zijaanzicht van de wervels te laten zien. Op de halsdoorsnede facettensyndrom is te zien dat het wervelkanaal in het centrum van de hals ligt waardoor het van voren net zo goed als van achteren te bereiken. Er zijn 2 hernias afgebeeld: de bovenste is afkomstig van C4/5 en vernauwt het wervelkanaal, waardoor het ruggenmerg is verdrukt en afgeplat. De onderste van de tussenwervelschijf C5/6 knikt en verdrukt de zenuwwortel. Bij C6/7 is een normale niet puilende tussenwervelschijf. De hernia, slijtage (of degeneratie) van een tussenwervelschijf is een proces dat tijdens het leven bij ieder mens in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Dat kan aanleiding geven tot nekklachten, hoewel dat lang niet altijd gebeurt. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen. Soms treedt er zelfs een scheur in de vezelring van de schijf op, waardoorheen dan stukken van de weke kern naar buiten kunnen worden geperst, meestal bij de plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat. Iedereen kan een nekhernia krijgen, en waarom dit bij de én wel en bij de ander niet gebeurt is niet bekend. Wel kunnen in bepaalde families hernias iets vaker optreden.

hernia in de onderrug
ruggenmerg. Het ruggenmerg ligt binnen in een koker van hersenvliezen, de zogenaamde durale zak, waarin het ruggenmerg in hersenvocht (liquor) schokvrij is opgehangen. Vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwwortels. Omhuld door een manchet van hersenvlies, verlaten deze én voor én telkens links en rechts tussen twee wervels het wervelkanaal. Het kanaaltje waardoorheen de zenuwwortel verloopt alvorens de wervelkolom te verlaten heet het zenuwwortel kanaal. De plaats waar zon zenuwwortel het wervelkanaal verlaat ligt dicht bij de tussenwervelschijf. Als zich op die plek een uitstulping van de tussenwervelschijf ontwikkelt kan dat aanleiding geven tot beklemming van de zenuwwortel, waardoor herniaverschijnselen kunnen optreden, zoals uitstralende pijn in een arm, al dan niet met krachtvermindering en gevoelsverlies in het verzorgingsgebied van de beknelde zenuwwortel. Vaak hebben deze patienten ook nekpijn; een hernia is immerse een teken van slijtage, en slijtage van de nek kan ook pijnlijk zijn. De meest voorkomende nekhernias liggen tussen de 5e en de 6e (C5-6) en tussen de 6e en de 7e halswervel (C6-7 maar ze kunnen ook op andere plaatsen binnen de halswervelkolom optreden (behalve tussen C1 en C2, want daar zit gén tussenwervelschijf).

Rughernia opereren of niet?


De verhouding rug : nek is ongeveer 5. Anatomie van de halswervelkolom, de halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheden bestaan tussen de atlas (dat is de eerste of bovenste halswervel (C1) en de draaier (dat is de tweede halswervel (C2) die ook wel de dens wordt genoemd). In totaal zijn er 7 nek- (of cervicale) wervels C1 t/m. Met uitzondering van de twee bovenste wervels (C1 en C2 ligt er tussen twee opvolgende halswervels telkens een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus pulposus) die is omgeven slapend door een vezelige ring. De schijf is elastisch en fungeert als een soort schokdemper. Bovendien zorgt de tussenwervelschijf ervoor dat de wervels enigszins ten opzichte van elkaar kunnen bewegen (zoals een kogellager doet).

Gehele onderrug tot aan het heiligbeen versleten hernia


Katja dijkhuizen - 21:46, de moeite waard om aan te schaffen. Zit heerlijk op den duur, omtwerp is mooi. Ben hem alleen de hele tijd kwijt aan mijn zoon ;-). De moeite waard om aan te schaffen. Ben hem alleen de hele tijd kwijt aan mijn zoon ;-) 5 Wigli W1 ergonomic chair. Le quang Thạch - 09:45 this is a good ergonomic chair. And after all, this is a good design! This is a good ergonomic chair. Natalia - 08:40, i ordered the chair to australia and the process was straightforward, it arrived swiftly and, most importantly, it was worth.

hernia in de onderrug

Ik had de neiging onderuit gezakt te zitten en als ik echt rechtop liep had ik het gevoel helemaal scheef te lopen. Nu loop ik automatisch rechtop zonder er bij na te hoeven denken. Wij hebben rugpijn 2 stoelen achter ons bureau en maken regelmatig promotie hiervoor hoe blij we ermee zijn. Ook gisteren kwam nog even iemand proefzitten. Dus kortom hier zitten 2 enthousiaste gebruikers! Ronald Treurniet - 08:23, levering even op zich laten wachten. In prima staat aangekomen.

Aantal uren geleidelijk opbouwen. Levering even op zich laten wachten. Ten Broek - 11:37, snelle levering, ziet er mooi uit. Zou nog beter zijn met een zachtere zitting. Was een cadeautje voor mijn man, maar hij zit liever op een skippybal. Snelle levering, ziet er mooi uit. 3 Wigli W1 ergonomic chair.

door Lage rugpijn Fysio

Ik ben er blij mee, precies als verwacht. Wilhelmus hoekstra charlie paludanus - 09:36. Bij toeval tegenaan gelopen op de gezondheidsbeurs in Utrecht. Wat is dit fantastisch! Inmiddels alweer een paar maanden in ons laterale bezit. Natuurlijk hebben we niet de raad opgevolgd om eerst rustig te wennen maar direct vanaf begin hele dagen erop zitten. Dat voel je in je rug en buikspieren. Nu na een tijd merk ik dat het helemaal went en is fantastisch voor mijn houding.

hernia in de onderrug

De 3 Beste, onderrug, oefeningen voor Thuis - lage rugpijn Fysio

Een iets zachtere zitting zou fijn zijn, omdat je ook meer op je zitbotjes zit. Het helpt wel om meer rechtop te zitten en om je benen in 90 graden te houden, in plaats van onderuit geschoven of over elkaar. Even wennen, maar dat is logisch. 4 Wigli W1 ergonomic chair. Ris - 10:00, ik ben er manuele blij mee, precies als verwacht. Geen stijve onderrug meer na een tijd achter de computer! Ik heb hem al aan een aantal mensen aanbevolen.

Stef kroon - 13:12, stoel zit fijn en ik cyste ben er snel aan gewend. Draagt zeker bij aan het verminderen van mijn rugklachten. Uitstekende service : de bestelde nieuwe type stoel met zachtere zitting is pas over een maand leverbaar. In de tussentijd een gebruikte stoel ontvangen! Stoel zit fijn en ik ben er snel aan gewend. 5 Wigli W1 ergonomic chair. Verschoor - 11:14, even wennen, maar dat is logisch.

Pijn in de onderrug - - een initiatief van

Inleiding, in de hieronder volgende tekst vindt u een algemene beschrijving over de behandeling van de hernia darm van de nek. Deze tekst biedt een globaal overzicht. In de praktijk spelen allerlei factoren een rol, die tezamen zullen bepalen wat de beste strategie is bij de behandeling van de individuele patiënt. Iedere neurochirurg heeft daarin zijn eigen benadering, en voordat zal worden besloten tot operatie zal hij/zij vanuit de eigen optiek de voors en tegens, de risicos en de mogelijke complicaties van de behandeling met de patiënt bespreken. Een hernia (Hernia nuclei pulposi hnp) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen (zoals verlammingen en/of gevoelsverlies) kunnen ontstaan. Hernia operaties van de lage rug worden veel vaker uitgevoerd dan operaties voor hernias van de nek.

Hernia in de onderrug
Rated 4/5 based on 572 reviews
Recensies voor het bericht hernia in de onderrug

 1. Yzusoky hij schrijft:

  Richtlijn Lage rugpijn wordt lage onderrug pijn ook wel gezien als pijn die; voornamelijk voorkomt bij mensen tussen het 20-50ste levensjaar. Ik zou graag horen wat uw verhaal is, groetjes natascha trudy, geplaatst: 13:28, mijn verhaal begint op 29 jarige leeftijd bij met een val van een fiets waar ik op dat moment twee kleine kinderen op had zitten. # Tip 2; bekende symptomen van pijn in de onderrug. Ik heb 1,5 jaar gelden een mri scan gehad waarop veel slijtage te zien was.

 2. Ulahi hij schrijft:

  #Tip 11; bezoek geen huisarts bij onderrug pijn Wanneer je onderrug vast zit en zeer doet is het misschien niet gek dat je eraan denkt om een huisarts te bezoeken. Het advies was mijn rug en buikspieren te trainen om zo de meeste pijn op te kunnen vangen. In onderstaande tips zal ik je de benodigde kennis aanreiken, acties uitleggen en voorbeelden geven hoe dat praktijk in te vullen.

 3. Finade hij schrijft:

  Als je maar wel wat blijft doen ondanks dat je onderrug zeer doet. Wanneer je te veel uit je benen of bovenlichaam doet zal je naar achter glijden met je voeten. #1 de lying Scaption, de liggende scaption oefening is in stand oorspronkelijk een schouder oefening.

 4. Inabyxa hij schrijft:

  Voordelen van deze onderrug oefeningen, het trainen van je onderrug is vaak een essentieel onderdeel in de behandeling van lage rugpijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een hernia, stenose, ziekte van Bechterew maar ook een tumor of infectie. Ik klink mischien heel erg negatief maar ben dat zeker niet hele dagen hoor. De superman oefening is ideaal om je onderrug training mee uit te breiden.

 5. Jihuke hij schrijft:

  Arts zegt aanleg en mede overbelasting. Doordat het si gewricht vastzit komt het bekken scheef te staan. Ik geef je 11 essentiële tips om pijn in de onderrug te verhelpen.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: